Hosting Yönetiminde cPanel’in Avantajları
Adından da anlaşılacağı üzere Cpanel, Linux veya Windows tabanlı web sunucularını veya ana bilgisayarlarını yönetmek için kullanılan, kullanıcının hem zaman kaybetmesini önleyen hem de sunucu yönetimini tam olarak bilmese bile kullanıcıların kolayca hosting /sunucu yönetimi yapmasına olanak sağlayan web tabanlı kontrol panelidir.
Hosting yönetimi ilk bakışta kolay gözükse de sunucu yönetimi manuel olarak yapıldığında yönetimin kolay olmadığı ortaya çıkmaktadır. Cpanel hizmeti hosting yönetimi konusunda büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcıların e-posta adreslerini, alan adlarını, veri tabanlarını, farklı PHP sürümlerini ve neredeyse bir web sunucusunun her yönünü kontrol etmesini sağlar; böylece barındırılan tüm hizmetleri tek bir yerde yönetebilir .Yani panel üzerinden sunucu yönetiminizi kolaylaştıracak tüm her şeyi bulabilirisiniz. Birkaç özelliğini ele alırsak ;
- Hostinginizi açma/kapatma
- Sunucu da çalışan hizmetleri izleme
- Php ve Apache servislerini düzenleme
- Disk ve trafik kullanım bilgilerini görmemize yardımcı olur. Bu konuyu biraz daha detaylandırısak, Cpanel üzerinde hosting web servisi “Apache Status” linki üzerinden sağlanmaktadır. Bu link web sitelerinize gelen istekleri kaç adet olduğunu ve hangi ipler üzerinden geldiğine dair bilgiler barındırmaktadır. Bu bilgiler ile web sitenize gelen trafiğin, gerçek trafik mi yoksa atak amaçlı bir istek mi olup olmadığını genel anlamda tespit edilip gerekiyorsa müdahalede bulunabilirsiniz. Bunun yanında yine aynı link üzerinden birçok bileşeni otomatik olarak kurup sunucu yönetimi konusunda bilgi sahibi olmadan , kurulum işlemini otomatik olarak yapabilirsiniz.
- “Mail Queue Manager” linki üzerinde sunucunuzdan çıkan e-mail kuyruğunu kontrol edebilirsiniz. Bu link üzerinde bekleyen e-mailleri toplu bir şekilde seçip gönderebilir yada gereksiz kuyruk yaratan e-mail adreslerinizi silebilirsiniz.
- Hosting yada sunucu yönetimi dışında Cpanel‘in kullanıcıya ekstra kazandırdığı özellik sunucuya kurulabilecek ekstra modül ve bileşenleri otomatik bir şekilde arayüz üzerinden kurmasına izin vermesinden dolayıdır. Örneğin; mbstring, curl bileşenlerin panel üzerinden otomatik olarak kurabilmektesiniz.
- Cpanel‘nin kendi içinde modül dışında ekstra yazılan eklentiler bulunmaktadır. Bu eklentileri sunucuya kurarak yönetim konusunda kendinize ekstra avantajlar sağlayabilmektesiniz. Bu eklentileri örnek vermek gerekirse CSF Firewall, Installatron
CPanel , Centos – Redhat ve CloudLinux işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Belirtilen bu işletim sistemleri Linux tabanlı işletim sistemleri olduğundan dolayı Linux işletim sistemlerini kullanmayan ya da yönetemeyen bir kişi için cPanel sunucunuzu ve hostinginizi yönetmeniz açısından görsel ara yüz ile kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Eğer Cpanel kurulu olmasaydı Linux işletim sistemi üzerinde arayüz olmadığından dolayı komut satırı üzerinden tüm işlemleri yapmanız gerekecekti.Bu da Linuz kullanımı konusunda bilgisi olmayan bir kişi için çok zor neredeyse imkansız diyebileceğimiz bir boyuttadır. Bu sebeplerden dolayı hosting yönetimi için panel arıyosanuz Cpanel tüm isteklerinizi karşılayacaktır.